İyon Kromatografisi Nedir ve Uygulamaları

İyon Kromatografisi Nedir ve Uygulamaları

Yüklü moleküllerle ilgili kimyasal çalışmalar mı yapıyorsunuz? Eğer öyleyse, iyonlarla ilgili farklı uygulamalar için iyon kromatografi sistemlerine ihtiyacınız olabilir. Bu parçacıklar, pozitif veya negatif yüklüdür. İyonik kromatografi, kimyasal iş yaparken daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir.

İyonik Kromatografi Tam Olarak Nedir?

İyon kromatografisi, iyonların ne kadar konsantre olduğunu ölçen bir tür sıvı kromatografisidir. İşlem, reçine olarak bilinen bir madde ile nasıl etkileşime girdiklerine bağlı olarak onları ayırmayı içerir. Bunlar, doğal veya sentetik kaynaklardan yapılmış katı veya kalın maddelerdir. İyon türlerinin reçineyle temas ettiğinde nasıl tepki vereceğini çeşitli faktörler belirler.

İyonik kromatografi işlemi yaygın olarak aşağıdakilere uygulanır:

Gıdalardaki Tuz ve Şeker İçeriği

Bunlar, gıda ürünlerinde en yaygın olarak kullanılan katkı maddelerinden bazılarıdır. Çoğu yetişkin günde maksimum 1500 mg sodyum tüketmelidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen maksimum sodyum oranı erkekler için 9 çay kaşığı ve kadınlar için 6 çay kaşığına denk gelir.

Şirketler ve kuruluşlar, çeşitli işlevler için belirli gıdaların tuz veya şeker seviyelerini test etmek isteyebilir. Bu şirketler gıda ürünlerinde ne kadar sodyum veya şeker bulunduğunu kontrol etmeye ihtiyaç duyabiliyor.

İçme Suyu Analizi

Bu analiz, kimyayı çeşitli su ekosistemlerinde test etmek için yapılır. Günümüzde içme suyunu işlemek için birçok karmaşık süreç kullanılmaktadır. Filtrelenmiş, damıtılmış ve saflaştırılmış dahil olmak üzere çeşitli türleri vardır. Aslında, H2O’da çeşitli kimyasal bileşikler bulunabilir.

Su tüketilmeden önce çeşitli toksik kimyasal bileşiklerin ve elementlerin sudan uzaklaştırılması önemlidir. Bunun nedeni, bu tür maddelerin, istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilmesidir.”İyon değişim kromatografisi” işlemi, tehlikeli maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Toksik kimyasallar ve mikroplar, sağlık koşulları oluşturmayacak düşük bir seviyeye indirilmelidir.

Bazı Proteinlerin İzolasyonu

Bu makro besin, doğal ve işlenmiş de dahil olmak üzere çeşitli gıda türlerinde bulunur. Farklı türde proteinler üreten 20 amino asit vardır. İnsanların gıdalardan alması gereken dokuz temel amino asit ve vücudun doğal olarak ürettiği 11 temel olmayan amino asit vardır.

Beslenme açısından, doğal protein kaynakları, diyet takviyelerinden elde edilenlerden daha sağlıklıdır. Bununla birlikte, günde bir protein içeceği, bir kişinin günlük protein alımını artırmaya yardımcı olabilir.

17

Yanıt Yok

Cevap Yazın